Pages

Monday, 3 December 2018

BILA ANDA SAMBUNG BISNES KEDAI MAKAN DARIPADA OWNER BANGSA CINA..APA PERLU ANDA BUAT UNTUK MARKETING?..

Saya berkesempatan minum di sebuah kedai makan di tengah bandar.. dulu owner bangsa cina.. sekarang dah diambil alih oleh orang Melayu.. menu semua ok.. saya cuba roti bakar dan telur kg separuh masak..layan teh tarik..memang terbaikk..


Menu di kedai ni semua ok..ada asam pedas dan macam2 lagi.. kiranya ada pilihan untuk selera pelbagai kaum di Malaysia ni.. 

Tapi apa yang saya nak cerita tentang bagaimana pemilik baru ni nak hadapi situasi yang mana orang ramai masih tak tahu kedai ni dah bertukar ownernya.. dan bagaimana nak tarik lebih ramai pelanggan datang makan di kedainya..

Inilah cabaran berniaga..Jika tak pandai buat marketing memang susah nak bertahan lama..berbalik kepada asas kita berniaga tujuannya untuk apa? adakah kita dapat bantu menyelesaikan masalah ramai orang setiap hari?.menjual produk makanan memang mudah kerana semua orang nak makan setiap hari..betul? Tapi adakah semua orang nak makan apa yang kita jual tu hari-hari?..

Apa yang boleh saya katakan ialah perlu ada strategi menarik pelanggan..ada beberapa situasi yang perlu difikirkan..bagaimana nak bagitau orang yang tak pernah lalu depan kedai kita, nak ajak singgah orang yang dah lalu tapi tak perasan kedai kita, orang yang nak parking tapi tak dapat parking, yang dah masuk tapi tak tau ada menu yang best mengikut seleranya dan yang dah makan tapi nak suruh datang lagi bawa kawan-kawan hari esoknya dan seterusnya..

Dalam dunia perniagaan, peganglah kepada 4 kunci pemasaran ini, nescaya anda tidak akan rugi..
1. Buat orang NAMPAK
2. Bagi mereka KENAL
3. Biar mereka SUKA
4. Buat mereka PERCAYA
Jika kesemua kunci pemasaran ini telah dibuka, percayalah mereka akan terus support bisnes anda untuk tempoh yang lebih lama..

-Fdin-

Wednesday, 21 November 2018

Pernah duduk mcd di meja reserved tak?
Tu maknanya anda bukan biasa-biasa lah..

#BeBoldorItalicNEVERRegular








Dalam bisnes hari ni, pesaing kita semakin banyak..jadi kita mesti sentiasa updatekan bisnes kita supaya nampak berbeza..ada beberapa perkara kita perlu muhasabah bisnes kita ni..

1. Brand
Adakah brand kita dah betul2 bagus..maksud saya dari sudut jenama..adakah ianya mudah disebut? warnanya sesuai ke? bentuknya menarik ke? dan jika dipamerkan ia mudah diingati?..

2. Produk/Servis
Cuba lihat produk kita tu kategori keperluan atau kehendak atau produk bermusim..kalau keperluan tu kiranya hari2 orang nak guna..kalau kehendak ni tak semua orang nak guna..kalau takde pun takpe..

3. Marketing
Apa yang kita dah buat selama ini untuk melariskan jualan produk..ada buat iklan? ada guna online tools untuk hebahan atau hanya buka pintu kedai dan tunggu orang datang setiap hari? atau ada buat flyer dan edarkan di kawasan kejiranan?..

4. Database
Berapa ramai pelanggan kita sejak mula2 buka bisnes ni?..dan berapa ramai yang dah beli berulang2 kali? ada tak yang sekali tu je dia datang beli lepas tu dah tak nak dah?..dah simpan berapa banyak nombor telefon pelanggan dan bakal pelanggan?..

5. Award
Orang memberi kita menerima..
pelanggan dah beli untungnya kita kongsikan bersama.. Ini lumrah hidup kita..hargai pelanggan dengan beri ganjaran atau sesuatu yang mereka rasa dihargai..ianya tak semestinya mahal..walau dengan 1 sms ucapan penghargaan pun akan buat pelanggan terharu..

Jika bermanfaat sila Like dan Share!

-Fdin-
#ideaprintworks

Saturday, 10 November 2018

KALENDAR 2019

Untuk tempahan sila isi borang di sebelah ya..
atau boleh hubungi terus admin di 011-1065 7357

Tuesday, 23 October 2018

Senarai marketing tools yang anda mesti sediakan dari sekarang menjelang tahun 2019

Pernah dengar tak? 
Orang buat bisnes buka kedai modal ratus ribu, produk menarik dan bagus, tapi lepas 3 bulan je bungkus...Kenapa tu? Rasanya kena mandrem ke atau tak buat marketing..yang konsisten?..

Saya nak share tentang pentingnya para peniaga dan usahawan agar bersiap sedia dengan cabaran getir bidang bisnes pada tahun hadapan. Perkara paling penting yang anda mesti sediakan ialah bajet untuk 'Marketing'... Anda dah ada bisnes, dah ada produk dan sedang menjalankan bisnes masing-masing, tetapi anda cuba lihat di sekeliling anda sekarang...berapa ramai lagi orang lain yang jalankan bisnes yang sama atau lebih kurang sama dengan anda?

Jika anda tak mahu untuk tambah nilai atau berdiri lebih tinggi dari pesaing anda, atau duduk di hadapan mereka..macamana prospek nak nampak kelebihan produk atau perkhidmatan anda?..atau jika anda tak jaga pelanggan sedia ada, mungkin mereka akan lari dan membeli dari pesaing anda pula..haa..cuba fikirkan sekejap tentang hal ini..

Berikut merupakan 20 senarai 'Marketing Tools & Equipments' yang saya cadangkan kepada anda untuk pilih dan buat mengikut kadar bajet yang sesuai dengan bisnes anda..

1. Kalender Kuda 
2. Kalender Islamik
3. Diary Notebook
4. Kupon Voucher
5. Merchandise 
6. Gift Card
7. Membership Card
8. Cabutan Bertuah
9. Backdrop
10. Banner
11. Bunting
12. Flyer
13. Business Card
14. Stamp Collect Card
15. Flag
16. Tshirt
17. Topi
18. Poster
19. Katalog
20. Sampel Produk

Cukuplah 20 dulu..sebenarnya ada banyak lagi yang anda boleh buat untuk marketing bisnes anda, cuma kalau anda fokus 2 atau 3 jenis je pun dah cukup nak letupkan sale anda nanti..Bagaimana anda lakukannya bergantung skill  dan kreativiti masing-masing..

Sekarang ni pun marketing lebih mudah guna medium online je..saya suka nak share tentang 3 medium kat online ni yang best untuk anda applykan dalam bisnes masing-masing..Nak tau tak?..Sila say 'Nakkk'...

Ok..sebenarnya 3 benda ni ialah media sosial seperti facebook dan instagram, website dan blog...3 platform inilah yang anda semua mesti ada..inilah yang membolehkan bisnes anda dikenali di seluruh dunia dengan pantas..saya akan sharekan lebih lanjut tentang 3 benda ni kemudian..

Apapun, saya harap anda semua yang berbisnes sentiasa bersemangat dan jangan putus asa walau apapun yang berlaku..Sentiasa cari jalan untuk tambah baik bisnes sedia ada tak kira dari segi kualiti produk atau perkhidmatan kepada pelanggan..

Ingatlah, memujuk pelanggan baru untuk beli produk kita lebih susah 10 kali ganda berbanding ajak pelanggan sedia ada untuk repeat sale...

Ok sekian,

~Fdin~